Viktiga råd till kattägare

Du som kattägare är ansvarig för din katts välbefinnande och hälsa. Nedan följer några tips och råd som är viktiga att tänka på.

Kost

Det är viktigt att ge din katt ett bra foder. Min rekommendation är att köpa det hos veterinären eller i en djuraffär där de kan råda dig vilket foder som är rätt för din katt. Det kostar eventuellt lite mer men är värt det i längden. Om din katt vägrar att äta fodret kan du få pengarna tillbaka så spara kvittot. Ett tips är att successivt blanda det nya fodret med det gamla. Då blir bytet av foder mindre märkbart för katten och känsliga magar skonas.

Ett bra foder kan i längden bespara ett och annat veterinärbesök och din katt kan leva längre. Katter måste äta mat som är anpassat för dem. De är karnivorer och behöver mycket protein och flera tillsatta ämnen så att de inte får olika bristsjukdomar. Att i huvudsak ge dem annan mat kan vara direkt livshotande! De kan exempelvis inte äta hundmat.

Det är optimalt att ge katten både torrfoder och blötmat. I regel får katten i sig alltför lite vätska när den bara äter torrfoder och det kan ge komplikationer i form av urinsten- särskilt hos överviktiga hankatter. Ofta är det också så att katten äter för mycket torrfoder då det innehåller mycket kalorier och följden blir övervikt. Blötmat ger större mättnadskänsla och innehåller i regel mer protein än torrfodret.

Om du tittar på innehållsförteckningen på en påse kattfoder och det står spannmål som första ingrediens så är det definitivt inte ett bra foder. Tyvärr innehåller många torrfoder alldeles för mycket spannmål. Det finns flera fodermärken som är helt spannmålsfria och  tre av dem är Orijen, Applaws och James Wellbeloved. De innehåller 80 % protein.

Se också till att innekatten har tillgång till gräs. Gräset hjälper till att rensa magen och innehåller bra mineraler för katten. Om katten saknar gräs är risken större att dina övriga växter får sig en omgång och den kan få svårare att bli av med hårbollar. Man kan köpa färdiga kit för att odla kattgräs samt fröpåsar. Ett tips är också att faktiskt gräva upp en grästuva utomhus, eller att ta med sig en näve gräs och mata katten med det.


Vatten

Katten bör ha fri tillgång till friskt vatten, speciellt viktigt om den endast äter torrfoder. Då behöver katten dricka en halv dl vatten per kilo kroppsvikt. Om katten är dålig på att dricka vatten så skulle jag överväga att ge den våtfoder istället. Idag är det vanligt att äldre katter får problem med njurarna och en orsak kan vara att de har fått i sig för lite vatten.

Vatten bör finnas på flera ställen i hushållet och ska helst bytas varje dag. Använd stora skålar av porslin, glas eller rostfritt stål. En skål gjord av plast kan påverka smaken på vattnet. Vattenfontäner kan uppmuntra katter som normalt är lite dåliga på att dricka vatten. Min favorit är Lucky Kitty Drinking Fountain som är gjord av porslin och enkelt görs ren i diskmaskinen. 


Registrering/ID-märkning

Det är jätteviktigt att registrera och ID-märka din katt med en tatuering i örat eller ett chip under huden. Detta görs oftast i samband med kastrering eftersom katten måste sövas. Även innekatter behöver märkas eftersom det finns en risk att de smiter ut och då finns det inte ens ett halsband som talar om var de hör hemma.

Glöm inte att registrera katten hos SKK- svenska kennelklubben för en engångssumma på 130 kr! Just nu är det på gång en ny djurskyddslag som antagligen kommer att leda till att alla katter måste ID-märkas. Troligen kommer den nya lagen också att innebära att lösgående djur måste kastreras.

Stimulans

Särskilt innekatten har ett stort behov av stimulans. Det är viktigt att den har möjlighet att klösa och klättra vilket tillhör kattens naturliga beteende. Gör i ordning en plats där den kan sitta och spana i fönstret, gärna där det finns buskar, träd och fåglar utanför. Om du har balkong så är det en perfekt plats för din misse att sitta och mysa. Viktigt är dock att näta in balkongen så att katten inte försvinner eller skadar sig. Se också till att den har en upphöjd plats på balkongen där den kan sitta och titta.

Prova olika typer av leksaker för att se vad din katt gillar bäst. Min katt är till exempel mest förtjust i pälsklädda små musar som skramlar och fjädervippor. Fjädervippan brukar jag gömma och när jag tar fram den blir han som galen. Det behöver inte heller kosta mycket pengar att underhålla din katt. Skär några hål i en stor tom kartong- katten har underhållning en bra stund- speciellt om du själv använder någon form av pinne och krafsar vid hålen. Poängen är att stimulera kattens jaktinstinkt. Bara att använda sin fantasi.

Katter är självständiga djur men det betyder inte att innekatter vill vara ensamma.  De har stort behov av sällskap och om du är borta från hemmet mycket så får din katt ett mycket tråkigt liv. Det kan gå så långt att din katt blir apatisk eller tvärtom aggressiv och utåtagerande. Om det är en ensam innekatt kan en lösning vara att skaffa en kattkompis. Kanske har du en snäll granne eller något ansvarsfullt barn i ditt hus som gärna leker med dina katter när du är borta.

Tänder

Kolla regelbundet din katts tänder. De får lätt tandsten och det kan ge allvarliga konsekvenser i längden. Tandsten ser ut som bruna fläckar på tänderna. Man ska också vara observant på att tandköttet ser friskt ut- det ska inte vara rött och svullet utan rosa. Ett annat tecken på problem med munhälsan är dålig andedräkt hos katten. Om tandstenen förblir obehandlad kan det få mycket allvarliga konsekvenser för kattens hälsa.

Veterinären tar bort tandsten men det kostar en slant och katten måste sövas. Du kan i stort undvika dessa problem genom att borsta din katts tänder. Det räcker att borsta kattens tänder en gång per dag. Man behöver endast borsta den övre tandraden. Du kan köpa en babytandborste på apoteket eller en TePe Inter om det är svårt att nå de innersta tänderna.

Om din katt verkar ha lätt för att få tandsten kan man komplettera med att använda något som heter Bucacat. Det är en enzymbaserad pasta som ska verka direkt på tänderna.  Den brukar vara billigast hos veterinären. Hill´s och James Wellbeloved har särskilda torrfoder för katter med tandproblem.

Kommentarer

Christina Martin

12.04.2017 01:40

Hej! Tack för bra skrivet.Saker som jag redan visste, saker som jag trodde att jag visste och saker som jag ej visste är bekräftade. : ) Christina. : )

kattälskaren

jättebra tips!

13.11.2011 17:38

Senaste kommentaren

25.04 | 14:56

Under fem år har vi anlitat Kattkoll och är så nöjda! Vår katt, Essie, stortrivs med att bli tillsedd av Helén och vi möts alltid av en glad och nöjd kisse när vi kommer hem. Tack Helén för att du fi!

09.08 | 12:16

Hej. Behöver kattvakt lördag 13 mars - lördag 20 mars 2021. Pris?

14.10 | 09:45

Tinna kan du maila istället? Detta är bara ett kommentarsfält.

13.10 | 18:13

Hej! Du har hos Bella och Texas på masthugget julen 2017. Nu bor jag mina härliga katter i Nya Hovås. Jag bjuden till mina barn o barnbarn 23 på kvällen till 25 på eftermiddagen. Hur har du det ?

Dela den här sidan